L’Aquelarre de Cervera celebra els 40 anys

El 40è aniversari de l’Aquelarre arriba amb novetats importants: retorn de la festa al nucli antic, a cal Racó; augment de les activitats diürnes, Aquelarre de dia; ampliació d’horari de la Fira del Gran Boc; espectacle al carreró de les Bruixes, exposició al Museu, documental “AQ40″…

L’espectacle de l’Aquelarre recupera el seu espai original a Cal Racó després que les obres al nucli antic obliguessin, l’any passat, a traslladar-lo a la plaça Pius XII. D’aquesta manera també es recupera l’espai de la Casa d’Estiu del Mascle Cabró, a l’església de Sant Domènec.

Cal Racó serà, doncs, l’emplaçament on tindrà lloc el muntatge que el cerverí Albert Parra, de la companyia Alea Teatre, ha preparat per aquesta edició. Un muntatge plàstic i visual, concebut per a ser vist en un angle de 360 graus, que en aquesta ocasió versa sobre la mort i la purga de l’ànima. La música en directe tornarà a ser un dels elements claus que acompanyarà els actors i actrius en la invocació i aparició del màxim protagonista de la festa: el Mascle Cabró. Tot plegat, amb la complicitat d’un equip artístic aquelarrer i cerverí des de sempre molt lligat a la festa.

El foc continua sent un dels elements centrals de la festa, de la mà de la Colla de Diables de Cervera Carranquers, que en aquesta edició s’acompanyaran de dues colles convidades: el Ball de Diables de la Colla Jove de Ribes i el Ball de Diables de Tarragona. A més, la colla local torna a organitzar la Trobada de Bestiari Popular, que enceta els actes de l’Aquelarre el divendres 25 d’agost. Al llarg de tots els actes es cremaran 360 quilos de pólvora.

La música pren cada cop més rellevància amb una aposta per abraçar estils i gustos diferents amb sis escenaris per on passaran fins a una desena de formacions. Actuaran, amb entrada gratuïta, referents del mestissatge com La Pegatina i Oques Grasses, al costat de bandes emergents com Hora de Joglar, Pachawa Sound o Ovella Xao. No hi faltaran tampoc els ritmes de les versions amb Pastorets Rock, De Noche o els locals The Pink Goats, a més d’una àmplia selecció de discjòqueis.

I si l’Aquelarre de nit bull d’activitat, en aquesta edició la Paeria ha posat la mirada en l’Aquelarre de dia amb l’objectiu de conquerir la ciutat i fer arribar la festa a tots els racons, ampliant la mirada a tots els públics i, sobretot, a aquells que volen gaudir de la festa durant el dia. Potenciar l’Aquelarre de dia és, precisament, una de les línies estratègiques d’aquesta edició de la festa. En aquest sentit, diferents professionals locals de l’escenografia ja estan treballant per tal de “vestir” la ciutat i aconseguir així que l’atmosfera màgica i diabòlica de la festa s’apoderi de l’espai urbà durant els tres dies d’Aquelarre.

En aquesta mateixa línia, la Regidoria d’Aquelarre ha ampliat l’horari de la Fira del Gran Boc i, en conseqüència, les activitats que s’hi realitzen, amb l’objectiu d’atendre un nombre creixent de públic que, cada any, troba en aquesta fira una de les úniques cites catalanes per als amants de l’esoterisme, la màgia i les teràpies alternatives. La Fira obrirà dissabte tot el dia, a partir de les 10 h, i la tarda del diumenge, de 18 a 22 hores.

I per a celebrar el 40è aniversari, diverses entitats han ideat muntatges especialment pensats per a l’ocasió. És el cas de Grepp Teatre, que ha dissenyat l’espectacle “Feliços 40, Cabró”, el dissabte al vespre al Carreró de les Bruixes. O també el grup femení de percussió Les Band Tokades, que divendres encetaran la primera nit d’Aquelarre amb el seu muntatge “Dystopian”.

A més, en commemoració de l’aniversari, en aquesta edició s’ha enregistrat un documental que desgrana la trajectòria de la festa a través de desenes de testimonis amb l’objectiu de crear un audiovisual el més plural possible. El documental, obra del cerverí Miquel Camacho, es projectarà el diumenge 27 a la Fira del Gran Boc i servirà com a acte de cloenda de la fira.

La cercavila infantil, l’Aquelarret, celebra enguany els 20 anys. La setmana prèvia, infants de 4 a 14 anys, realitzen tallers de bruixes i bruixots, xanques, tabals i titelles, i els assaigs de foc de la colla infantil i juvenil dels diables i de percussió. Aquests infants són els protagonistes de la cercavila del dissabte a la tarda, que acaba a la plaça Pius XII amb l’escumada.

Una altra de les activitats relacionades amb el 40è aniversari de l’Aquelarre és l’exposició “L’Aquelarre de Cervera. 40 anys construint la festa”, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Cervera (c. Major, 115) del 21 d’agost a l’11 de setembre.

L’Aquelarre de Cervera celebra els 40 anys. Cartell del 40è Aquelarre de Cervera (Xavi Miret).

Informació Ajuntament de Cervera