El Departament de Cultura dona suport a 24 projectes digitals en català

Els productes subvencionats pertanyen a àmbits d’interès quotidià com la mobilitat i la salut, tecnològicament punters com la realitat augmentada i videojocs
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha donat suport aquest any a 24 projectes d’empreses que han incorporat la llengua catalana en els seus productes i serveis tecnològics. Aquests ajuts, emmarcats en l’agenda Català, llengua digital, es proposen fer créixer l’oferta de productes i serveis en català, garantir els drets lingüístics dels consumidors i oferir solucions a la demanda de productes digitals en català de la societat catalana.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha remarcat que: “Els ajuts són un estímul a l’oferta en llengua catalana per donar resposta als consumidors que demanen més presència del català en el món digital, un món que en termes generals hi ha resultat favorable. En tenim bons exemples en productes de líders globals com Google, Apple o Microsoft.”

Apps i programes en català que reben suport del Departament de Cultura

Entre els projectes subvencionats per la Direcció General de Política Lingüística destaquen aplicacions de realitat augmentada com la de l’empresa Minushu o orientades a àmbits prioritaris per als ciutadans com les de BusupCAT o SAVAC, centrades respectivament en la mobilitat urbana i la salut. També n’hi ha de culturals, com el projecte Tekstum Solutions, un algoritme que facilita la informació donada pels lectors als editors.

Pel que fa a les empreses que han rebut ajuts per a la traducció al català de videojocs, destaquen per la seva qualitat Altered Matter, que ha creat el joc en 3D Etherborn, que ha rebut el premi al millor disseny creatiu en els premis del Festival AzPlay de Bilbao, i Appnormals Team, creadora d’Stay, el joc guanyador de l’edició de 2016 de la Game BCN. Dins aquesta mateixa línia de subvencions també s’ha impulsat la incorporació de la llengua de signes catalana en contes de l’editorial El Cep i la Nansa.

Cercaapps, més de 200 aplicacions en català

La Direcció General de Política Lingüística va crear, el mes de febrer passat, Cercaapps, el cercador d’aplicacions per a dispositius mòbils en català que ja n’inclou 230. Cercaapps s’ha nodrit de les apps que ha difós setmanalment des de 2013 en el marc de l’acció de sensibilització “L’App de la setmana” que promou el consum d’apps amb versió en català als dispositius mòbils. L’eina creix setmanalment amb les apps que fan arribar les empreses i els ciutadans mitjançant un formulari.

Podeu accedir al Cercaapps des del lloc següent: http://llengua.gencat.cat/cercaapps
Sensibilització i suport a iniciatives

La Direcció General de Política Lingüística treballa en programes diversos que afavoreixen l’oferta i el consum de productes i serveis digitals en llengua catalana i estimular les tecnologies lingüístiques en català. A més dels suport a projectes, el cercador Cercapps i l’estudi dels usos lingüístics en l’àmbit digital, destaquen els projectes digitals impulsats per entitats com ComerçLocal.cat, Navega en català, Webs al PuntCat, Premis e-Tech, etc. així com difusió de terminologia del sector amb la publicació dels 50 termes del món digital.

També ha impulsat accions de sensibilització adreçades als consumidors com “Mobilitza’t en català”, per promoure la configuració en català dels dispositius mòbils, o adreçades als productors com “10 raons perquè els productes digitals parlin en català”, amb accions de difusió en fòrums, jornades i congressos de referència com MWC, Gamelab, BD Digital Congress, eShow Barcelona, Localization World Paris, etc.

Informació Departament de Cultura