President Puigdemont: “Ni la independència ni la unitat d’Espanya es defensen des del sofà de casa”

El president durant l’entrevista. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha alertat aquest matí, en una entrevista al programa El Món a Rac1, que “ni la independència ni la unitat d’Espanya es defensen des del sofà de casa”, i ha deixat clar que “l’única manera de saber qui aglutina més ciutadans al seu entorn és un referèndum”. Pel cap del Govern “quan des del Parlament es proposa, amb un suport electoral i social al darrere, que tots prenguem decisions, cadascú lliurement la que vulgui, el millor que poden fer els ciutadans per defensar una idea o una altra és participar-hi”.

El cap de l’Executiu ha fet així una defensa del referèndum del proper 1-O i ha insistit que “és el moment de prendre decisions. No són les institucions, ni els partits ni els dirigents polítics que ho han de fer, això pertany al poble de Catalunya”. I ha afegit “si hi ha el convenciment, com diuen des de Madrid, que no hi ha una majoria a favor de la independència, hi ha una oportunitat fabulosa per demostrar-ho”.

En aquest sentit, el president ha manifestat que “la immensa majoria del ciutadans de Catalunya, pensin el que pensin, han demostrat que respecten les regles de joc de la democràcia”, i , per això, ha assegurat que “anar a votar i acceptar el resultat, a Catalunya és respectat”.

“La idea que l’independentisme és un suflé ha quedat desmentida”

Sobre la participació massiva ahir a la Diada i la controvèrsia sobre el nombre d’assistents, el president no ha dubtat en qualificar la marxa d’èxit i ha afirmat que “les xifres importen poc perquè des de fa moltes Diades tothom té clar que han estat manifestacions massives, tothom qui ho ha volgut veure ho ha vist, el debat no és la xifra”, i ha continuat “la idea que l’independentisme és un suflé ha quedat desmentida”.

El president ha volgut però alertar sobre “aquesta idea més preocupant de projectar sobre la gent que es manifesta la imatge que són uns fanàtics radicals, intolerants, colpistes”. I s’ha preguntat “en quina part del món, una part significativa de la seva gent es manifesta durant 6 anys consecutius de manera pacífica per reclamar un dret democràtic?”. Per això, ha criticat que des de la premsa de Madrid i altres sectors es desqualifiqui despectivament la gent que es va mobilitzar i ha reclamat respecte per a ells.

“Sembla que els sap greu que ahir no hi hagués violència”, ha lamentat Carles Puigdemont en referència a les declaracions d’alguns membres del Govern espanyol; i ha defensat que “si ens mantenim com a societat tal i com ens hem mantingut fins avui, no passarà res, només que anirem a votar”. El cap del Govern ha posat com a exemple de l’esperit i tarannà dels catalans “el minut de silenci més impressionant del món” que es va produir ahir en la manifestació de la Diada en record de les víctimes dels atemptats del passat mes d’agost, i ha reblat “hem arribat fins aquí com un sol poble, amb discrepàncies com pertoca a una societat democràtica madura i com ha de ser en el futur. A 19 dies del referèndum, segur que això no ho espatllarem”.

“En quaranta anys no han fet una proposta per a Catalunya. No han fet els deures”

En un altre moment de l’entrevista i a preguntes del director del programa, Jordi Basté, el president ha explicat que el Govern espanyol continua tancat al diàleg, tot i que ell està disposat a reunir-se amb el president Rajoy “quan vulgui i on vulgui i fins a l’últim minut”, i ha criticat que “el que no pot ser en democràcia és el dret a no dialogar”. “Crec que ens ajudaria a tots plegats el reconeixement que existeix un problema polític, cadascú amb visions legítimament diferents, però a partir d’aquest primer pas, els governants estem obligats a buscar solucions”, ha afirmat. I ha lamentat que “en quaranta anys no hem vist mai una proposta espanyola per a Catalunya, mai. No han fet els deures”.

Puigdemont ha recordat que “la nostra proposta prioritària és arribar a un acord pel referèndum, negociant les condicions, la data, etc., però quan a l’altra banda, reiteradament, et diuen no en vull parlar, què hem de fer? No els podem obligar”. I en aquest sentit ha criticat que “Rajoy no vol parlar i expulsa responsabilitats cap a l’àmbit judicial”. “S’oblida del rol principal d’un president del Govern que és liderar propostes polítiques i buscar solucions”, ha insistit.

És en aquesta línia que el president ha emmarcat el paper dels alcaldes i ha deixat clar que “els polítics no tenim privilegis per damunt dels ciutadans i estem al seu servei; per això, quan un ciutadà demana una cosa, té dret a interpel·lar al seu representant”. I ha insistit “jo estic al servei de la gent i els alcaldes també, no a l’inrevés, i ningú s’ha de sentir fora de joc si ens interpel·len, no podem ser una casta privilegiada, aïllada de la gent”.

“Els barcelonins i barcelonines podran votar”

El cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que “els barcelonins i barcelonines podran votar”, i ha explicat que amb l’Ajuntament de Barcelona hi ha acord que “els barcelonins que vulguin expressar el seu vot ho puguin fer”. “Busquem la manera de fer-ho i la trobarem, no crec que estigui gaire lluny”, ha dit.

Carles Puigdemont també s’ha referit a una possible inhabilitació per part del Tribunal Constitucional i, en aquest sentit, ha recordat que la figura del president de la Generalitat està regulada per l’Estatut, que ha dit deixa molt clar quins són els motius pels quals es pot deixar de ser president. I ha afirmat “jo no plegaré si m’inhabilita el Tribunal Constitucional. Només em pot inhabilitar el Parlament”.

“Una urna, una papereta o un voluntari no són material delictiu, no està al Codi penal”

Preguntat pel paper dels Mossos d’esquadra de cara al referèndum, el president ha deixat clar que “la funció principal de la policia catalana és la seguretat de la gent. Aquesta és la prioritat, no ha de fer política”. I ha insistit “l’objectiu principal de la policia és garantir un dret fonamental en tota societat democràtica que és el dret a la seguretat, i això és el que estan fent, ho estan fent molt bé, la gent ho valora, i no es desviaran d’aquest objectiu”.

I ha reblat “tot i això vull que quedi una cosa clara i és que organitzar un referèndum no és un delicte, hi ha una certa confusió, però no està recollit en el Codi penal; per tant, una urna, una papereta o un voluntari no són material delictiu”.

Informació Govern