Amadeu Altafaj: “Qualsevol país europeu s’adonaria que té un problema polític”

Amadeu Altajaf durant el discurs de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Brussel·les

La Delegació del Govern davant la UE celebra la Diada amb més de dos-cents participants

El representant del Govern de Catalunya davant la UE, Amadeu Altafaj, ha criticat aquesta tarda a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Brussel·les que les institucions espanyoles hagin obviat sis anys de manifestacions massives a favor de la independència: “Amb un milió de persones al carrer, qualsevol país europeu s’adonaria que té un problema polític”.

Més de dos-cents representants de les institucions de la UE, diplomàtics, periodistes i representants de regions europees i catalans residents a Brussel·les han participat a l’acte institucional organitzat a la Delegació del Govern davant la UE.

Durant el discurs Altafaj ha assegurat que, malgrat que la majoria dels catalans demanen poder decidir el futur de Catalunya, “només obtenim una resposta legal per part de les autoritats espanyoles”. “A l’any 2017, és gairebé una obvietat dir que les tensions polítiques en els estats membres de la UE han de ser tractades entre polítics i no des de la justícia i les forces polcials”.

“Reitero la crida que va fer el president Puigdemont el passat mes de gener al Parlament Europeu: demanem a les institucions de la UE que juguin un paper constructiu i afavoreixin el diàleg polític”, ha dit Altafaj. “Fa menys de trenta anys, gairebé un terç dels estats membres que avui té la Unió Europea no existien. La UE ha estat un actor fonamental a l’hora d’aconseguir acords i d’assegurar la col·laboració entre els diversos actors”.

En relació a la convocatòria del referèndum d’autodeterminació del proper 1 d’octubre, el representant ha subratllat: “El nostre objectiu sempre ha estat arribar a un acord polític amb el Govern espanyol, però això ha estat impossible”. “Fins i tot el fet d’haver permès debatre sobre la independència al ple del Parlament de Catalunya ha derivat en un cas judicial interposat pel Govern espanyol contra la seva presidenta i la Mesa” ha reblat.

El representant davant la UE també ha explicat que el Govern de la Generalitat Catalunya està compromès amb la celebració del referèndum en base a les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, que representa la sobirania del poble català.

Altafaj ha iniciat l’acte de commemoració amb un record a les víctimes dels atemptats terroristes perpetrats el 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils. També ha agraït totes les mostres de suport rebudes per part de les autoritats i els ciutadans que han signat el llibre de condol de la Delegació.

“La solidaritat europea i una col·laboració més efectiva i ràpida, sobretot en sectors com la justícia i la seguretat, són primordials per a poder combatre aquesta amenaça transfronterera”, ha assenyalat.

Durant l’acte, els assistents han pogut gaudir d’una mostra de productes catalans i visitar l’exposició “Scouting in Catalonia”, que mostra paisatges del país que han estat utilitzats d’escenari per a sèries de televisió, anuncis i pel·lícules.

Informació Govern