President Puigdemont: “Estem ciberpreparats per donar resposta a possibles atacs”

El president rep les explicacions dels responsables de l’Agència durant la visita inaugural. Autor: Jordi Bedmar

El cap de l’Executiu assegura que “Catalunya vol ser i serà un país cibersegur”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest migdia durant la presentació de l’Agència de Ciberseguretat que Catalunya “està preparada” davant possibles ciberatacs de cara a la celebració del referèndum, el proper 1 d’octubre. “En termes de seguretat en general estem preparats tal i com va quedar demostrat arran dels atemptats de l’agost, i en termes del món digital estem ciberpreparats”; “sempre estem preparats”, ha reblat.
Després de visitar les instal·lacions de l’Agència l’organisme que s’encarrega de prevenir, detectar, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes de comunicacions electròniques i al sistema d’informació públics, el cap de l’Executiu ha reconegut que “el risc zero no existeix” i que fins i tot empreses super protegides han patit atacs, alguns dels quals han estat devastador. Per això, cal “estar preparats per allò que hagin après els qui perpetren atacs”, ha dit.

El president ha qualificat aquest organisme d’una d“estructura d’estat i ha assegurat que gràcies al “ciber paraigües molt potent i poderós” de que disposa Catalunya és “capaç de respondre com està fent en aquest precís moment als atacs”, com també ho va ser davant els atacs durant el 9N. “Quan hem estat objecte de greus atacs informàtics la nostra capacitat de resposta va ser molt bona”, ha subratllat.

En aquest context, i acompanyat del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha estat taxatiu al dir que “perpetrar atacs contra la seguretat informàtica i contra els entorns governamentals és un delicte greu”, mentre ha assegurat que “aquest vol ser i serà un país cibersegur”.

El cap del Govern ha aprofitat també la seva intervenció per felicitar-se pel fet que gràcies a l’acord i al consens d’un “ampli espectre polític de Catalunya” s’ha aconseguit crear l’Agència. “Calia eines físiques, tecnològiques, que hi són, calia bons professionals, que feliçment hi són amb un gran nivell, i calia instruments útils de tipus legislatiu i administratius”, ha afegit.

Per la seva banda, Puigneró s’ha mostrat convençut que “si no fem segur el ciberespai contra les amenaces presents i futures, la societat no hi confiarà. Si no hi confia, no l’utilitzarà, i si no l’utilitza Catalunya perdrà el tren del progrés del segle XXI”. A més, ha subratllat que “per assegurar un correcte funcionament del ciberespai català necessitem nous instruments” i, en aquest sentit, ha assegurat que “la creació de l’Agència és, per tant, un acte per assegurar el nostre futur com a estat i nació benestant”.

A més, també han acompanyat el president en aquesta visita, el conseller de la Presidència, Jordi Turull; el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miquel Àngel Escobar.

L’Agència de Ciberseguretat

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya és l’organisme competent de garantir la ciberseguretat en el territori de Catalunya com a servei públic, i substitueix el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya que, des del 2009, ha desenvolupat la seva encomana en matèria de ciberseguretat especialment en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya i l’Administració local.

Els tràmits de creació d’aquesta Agència es van iniciar el juliol de 2016 amb el Projecte de llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. És des d’aquest moment, i fins al mes de juliol del 2017, que el Parlament tramita aquest projecte de llei.

El 20 d’octubre de 2016, el Parlament en va debatre l’esmena a la totalitat, que va ser aprovada per una amplia majoria. Finalment, el text final resultat de les compareixences dels professionals i del treball en ponència es va aprovar al Ple del Parlament en data 12 de juliol de 2017.

El text de la Llei recull la creació d’una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, a la qual se li atorguen les funcions adequades, i que garantirà que el Govern disposi de les eines necessàries per afrontar els riscos i amenaces que planteja actualment la plena integració de la societat digital a Catalunya, així com adaptar-nos a les directrius europees.

En aquest text també s’hi recullen les principals funcions de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya:

– Planificar, gestionar, coordinar i supervisar la ciberseguretat a Catalunya.

– Exercir les funcions d’equip de resposta a emergències (CERT) a Catalunya.

– Actuar com a suport, en matèria de ciberseguretat, de qualsevol autoritat competent per a l’exercici de les seves funcions públiques.

– Investigar i analitzar tecnològicament els ciberincidents i ciberatacs en els quals intervinguin per raó de la seva competència.

– Col·laborar amb entitats públiques i privades per tal de fomentar la millora dels nivells de ciberseguretat a les infraestructures i les aplicacions, entre d’altres.

– Millorar el nivell de ciberseguretat de la ciutadania de Catalunya, organitzant les activitats de difusió, formació i conscienciació adients.

Informació Govern